Advertisement

မုန့်ကျွဲသဲ ပြုလုပ်နည်း

မုန့်ကျွဲသဲ ပြုလုပ်နည်း

မုန့်ကျွဲသဲ ပြုလုပ်နည်း (အလွယ်ဆုံးနည်း)

မင်္ဂလာပါရှင်! ဒီနေ့တော့ မြန်မာ့ရိုးရာအစားအစာလေးဖြစ်တဲ့ မုန့်ကျွဲသဲ ပြုလုပ်နည်းလေးကို မျှဝေပေးသွားမှာ ဖြစ်ပါတယ်။ ရာသီစာ အုန်းသီးဖွေးဖွေးလေးနဲ့ စားလိုက်ရင် အရမ်းကို လိုက်ဖက်ပြီး အရသာရှိတဲ့ မုန့်လေးပါ။ အိမ်မှာ ကိုယ်တိုင်လုပ်စားချင်သူတွေအတွက် လုပ်ရတာ အလွန်လွယ်ကူပြီး ထုံးရည်ကြည် လုံးဝမသုံးထားတဲ့ နည်းလမ်းလေးဖြစ်လို့ စိတ်ပူစရာမလိုပါဘူးနော်။ ပြောင်းကော်မှုန့် (Corn Starch) ကို အသုံးပြုပြီး ပြုလုပ်ထားတာကြောင့် နိုင်ငံခြားမှာနေတဲ့သူတွေလည်း အလွယ်တကူ လုပ်စားနိုင်ပါတယ်။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ (အချိုးအစား)

  • မွှေးပြောင်းဖူးမှုန့် (Corn Starch): ၂၅ ဂရမ် (ထမင်းစားဇွန်း ၂ ဇွန်းခန့်)
  • နွားနို့: ၂၅၀ မီလီလီတာ (၁ လီတာ ရေသန့်ဗူးရဲ့ ၄ ပုံ ၁ ပုံခန့်)
  • ထန်းလျက်ရည် (ပျစ်ပျစ်): ၅၀ မီလီလီတာ (သို့မဟုတ် ၅၀ ဂရမ်)
  • ဆား: အနည်းငယ် (အရသာအတွက်)

ပြုလုပ်နည်းအဆင့်ဆင့်

  1. ပါဝင်ပစ္စည်းများ ရောစပ်ခြင်း:
    • မုန့်ကျိုမည့် သန့်ရှင်းသော အိုးတစ်လုံးထဲတွင် မွှေးပြောင်းဖူးမှုန့်၊ နွားနို့၊ ထန်းလျက်ရည်နှင့် ဆားတို့ကို အားလုံးထည့်ပြီး သမအောင် သေချာစွာ မွှေပေးပါ။ အဖတ်မကျန်အောင် မွှေပေးဖို့ အရေးကြီးပါတယ်။
  2. ကျိုခြင်း:
    • အိုးကို မီးအပူ အလယ်အလတ်ဖြင့် မီးဖိုပေါ် တင်ပါ။
    • မီးဖိုပေါ် တင်သည့်အချိန်မှစ၍ မုန့်သား ပျစ်လာသည်အထိ အဆက်မပြတ် တောက်လျှောက် မွှေပေးနေရပါမည်။ မီးမပြင်းစေရန် အထူးဂရုပြုပါ။ မီးပြင်းလျှင် မုန့်သား အောက်ကပ်ပြီး ကျက်သွားနိုင်ပါတယ်။
  3. ပျစ်လာအောင် ကျိုခြင်း:
    • ၃ မိနစ်ခန့် ကြာလျှင် မုန့်သား စတင်ပျစ်ခဲလာသည်ကို တွေ့ရပါလိမ့်မည်။
    • နောက်ထပ် ၃-၄ မိနစ်ခန့် ဆက်လက်မွှေပေးလိုက်ပါက မုန့်သား ပိုမိုညက်ညောပြီး လိုချင်သော ပျစ်ခဲမှု ရောက်ရှိလာပါလိမ့်မည်။
  4. ခဲခံခြင်း:
    • မုန့်သားကျက်ပြီဆိုလျှင် အခဲခံမည့် ခွက် (သို့မဟုတ် ဗန်း) ကို ဆီအနည်းငယ် သုတ်ထားပေးပါ။ ဆီသုတ်ထားခြင်းဖြင့် မုန့်သား ကပ်ခြင်းမှ ကာကွယ်ပေးပြီး လှီးဖြတ်ရ လွယ်ကူစေပါတယ်။
    • ထို့နောက် ကျိုထားသော မုန့်သားကို ဆီသုတ်ထားသည့် ခွက်ထဲသို့ ပူပူနွေးနွေး လောင်းထည့်ပါ။
  5. အအေးခံခြင်း:
    • မုန့်သားကို အခန်းအပူချိန်တွင် လုံးဝအေးသွားသည်အထိ အအေးခံထားပါ။
    • ရေခဲသေတ္တာ၏ မခဲသော အထပ် (အအေးခန်း) ထဲတွင် ထည့်၍ အအေးခံပါက မုန့်သား ပိုမိုညက်ညောပြီး ကောင်းမွန်သော အသွင်အပြင်ကို ရရှိစေပါလိမ့်မည်။
  6. လှီးဖြတ်ခြင်းနှင့် သုံးဆောင်ခြင်း:
    • မုန့်သား လုံးဝအေးခဲသွားပြီးနောက် သင်နှစ်သက်ရာ အရွယ်အစားအတိုင်း အတုံးလေးများ လှီးဖြတ်ပါ။
    • ထို့နောက် အုန်းသီး မနုမရင့်လေးများကို ခြစ်ပြီး မုန့်ပေါ်တွင် ဖြူးကာ အရသာရှိစွာ သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီရှင်။

ဒီနည်းလမ်းလေးက အရမ်းလွယ်ကူတဲ့အတွက် အိမ်မှာ အလွယ်တကူ လုပ်စားနိုင်ပါတယ်။ မုန့်ကျွဲသဲလေးကို ကိုယ်တိုင်လုပ်စားပြီး အရသာခံစားကြည့်ဖို့ ဖိတ်ခေါ်ပါတယ်နော်။

Post a Comment

0 Comments